Japanse wierook

Wierook in het algemeen

Vele mensen kennen wierook. Sommigen verbinden het met hun eerste kennismaking bij een spirituele markt. Anderen met een bezoek bij een vriend(in) of vooral een verre reis naar het oosten. In Nederland wordt wierook vooral gebruikt om gezelligheid te creëren. Om een lekkere huisgeur te hebben en om een huisgevoel te hebben.

In Aziatische landen is wierook vooral gelinkt met het Hindoe geloof of Boeddhisme.

Er zijn vele soorten in kwaliteit manieren van fabricage. De opbouw van een stokje of een kegeltje is vaak verschillend.

Zo is in het algemeen de wierook die uit India komt opgebouwd uit een bamboe stokje met daaromheen de gedroogde paste van sandelhout poeder en de geurende ingredienten.

Chinese wierook

Hoofdingredienten voor Chinees wierook is Agarhout en sandelhout. De wierook die in China gebruikt wordt voor speciale vieringen is vaak gemaakt van de bast van niet geurende bomen.

Vele Chinese wierook verpakkingen geven ‘Sandal’ aan maar dat betekend niet altijd dat er Sandalhout in verwerkt is.

Indiase wierook

Indiase wierook wordt ook wel Agarbathi genoemd. De pasta welke gebruikt wordt in Indiase wierook wordt altijd rondom een bamboe stokje geperst.

De basis ingredients zijn het bamboe stokje, de pasta.

Normaal gesproken gemaakt van houtskool stof met een kleefmiddel om het poeder bij elkaar te houden en geparfumeerde ingredients zoals een mix van kruiden. Vaak worden de bamboestokjes eerst met de basismaterialen gemaakt waarna ze gedipt worden in een geparfumeerde olie of wordt parfum op de stokjes gespoten.

Japanse wierook

Ook voor Japanse wierook zijn de basis ingredienten Agarhout (沈香 Jinkō) en Sandelhout

In Japan is het waarderen van wierook geuren verheven tot een kunst welke weleens vergeleken wordt met muziek, beeldende kunst of literatuur.

Het branden van wierook wordt vaak gedaan gedurende thee ceremonies, kalligrafie lessen of uitvoering van Ikebana (bloemkunst)

De kunst van het waarderen van wierook (Koh-do) wordt beoefend separaat van de thee ceremonie maar in een ‘tea-room’ gemaakt in Zen ontwerp.

Sandelhout is het meest kalmerende ingredient en daarom goed geschikt voor meditatie sessies.

De meest gewaardeerde Sandelhout soort kyara (伽羅) komt niet uit Japan maar wordt er wel vaak gebruikt. Het komt uit Mysore, India.

Kyara is zijn gewicht in goud waard op dit moment.

Japanse termen rondom wierook

Enkele termen in de Japanse cultuur betreffende wierook

Wierook kunst: [香道, Kodo]

Agarhout: [ 沈香 ] – het hart van de Aquilaria boom, de geur die het meeste in wierook ceremonies gebruikt wordt.
Andere namen zijn: Lignum Aloes of Aloeshout, Gaharu, Jinko of Oud (oed)

Wierook brander: [香爐]

Houtskool: [木炭] – geurloze verbranding

Wierook hout: [ 香木 ] – Een natuurlijk geurende kleverige houtsoort

Assortiment

Tsurukyoto heeft heerlijke wierook geuren en wierook houders in het assortiment. Kijk eens rond en laat u verrassen door de diversiteit van geuren en designs van wierookhouders.