Minoware types uitleg

Minoware is de naam voor het aardewerk wat in de vroegere provincie Mino geproduceerd werd en nog steeds wordt. De provincie maakt vandaag de dag deel uit van de Gifu prefecture.

Minoware is 1 van de soorten aardewerk die we op onze website aanbieden. Het aardewerk komt uit het gebied wat voorheen de naam Mino had. Nu is het een deel van de Gifu prefecture.

Mino provincie

De productie van het aardewerk uit Mino is ongeveer 1300 jaar geleden begonnen met het bouwen van een aantal ovens. In de 16e eeuw, waren de vakmensen die nodig waren om het aardewerk te maken in feite vluchtelingen van een oorlog die onder bescherming van een aantal krijgsheren hun vak in Mino uit konden oefenen. Later, onder bescherming van krijgsheer Furuta Oribe.

 

Types Minoware

 

Minoware is onder te verdelen in 4 soorten, waarvan 1 soort dus de naam van een latere krijgsheer Furuta Oribe draagt.

  • Ki-Seto ware met geel als overheersende kleur

De Ki-Seto of Kizeto type aardewerken hebben altijd een geelachtige kleur (Ki betekent ook geel) Kiseto kan een glazuur met een andere kleur hebben maar de basis is altijd bruinig geel.

 

  • Setoguro ware met zwart als overheersende kleur.

Het Setoguro type heeft een zwarte glazuur, doordat het ijzer bevat. Door snelle afkoeling in koud water krijgt het glazuur deze typische zwarte kleur.

 

  • Shino ware is vaak grijs met meestal witgekleurde herfstgrassen als thema

Shino heeft meestal een basis van wit. Als decoratie worden hier bij het bakken vaak kleine gaatjes in de buitenzijde gemaakt.

 

  • Oribe ware is meestal groen en zwart.

Oribe ware is een wat ‘modernere’ versie van Minoware waarin vaak een groene glazuur wordt gebruikt.

Furuta Oribe begeleidde de ontwikkeling van de Minoware naar vooral gebruiksvoorwerpen die met de thee ceremonie te maken hadden. 

 

Minoware bij TsuruKyoto

 

TsuruKyoto heeft een aantal soorten Minoware in het assortiment. Sommige thee kommen zoals de Wabi Sabi maar ook prachtige Ramen bowls zoals de Donburi kom