Tenugui is het Japanse woord voor de traditionele Japanse katoenen doek van ongeveer 32 cm bij 92 cm, aan de zijkanten mooi afgewerkt maar boven en onderzijde grof afgesneden. Het ontstaan van de Tenugui was in de vroege Edo periode (van 1603 tot 1886)
De Tenugui is hand gekleurd. De kleuring van de tenugui wordt gedaan volgens een oude Japanse traditionele techniek genaamd ‘sosogizome’. Deze techniek wordt al gebruikt sinds het Meiji tijdperk (1868-1911).
Bij Sosogizome technieken worden de kleuren op de stof gebracht terwijl lucht langs de katoengaren geleidt wordt. Dit zorgt voor een diepe kleuring in elk stukje van het doek waardoor de kleuring ook aan beide zijden van het doek te zien is.
Tegenwoordig met mooie prints aan beide zijden van het doek.
Omdat er zoveel designs verschillend zijn is er altijd wel 1 bij welke bij u past als decoratie.
Sommige mensen (zoals wijzelf) spannen het doek in een frame en hangen het aan de muur.
Er zijn ook traditionele houten houders beschikbaar om het doek tussen te hangen.
De kleur zal, net als bij andere soorten technieken, iets vervagen. Echter, doordat de kleur diep in de stof zit zal dit langzamer gaan dan bij met kleur geprinte stoffen. Het design en de zachtheid van het textiel zal prettig aanvoelen bij gebruik.
De Tenugui is met opzet nooit omgezoomd. De achtergrond hiervan is dat de Tenugui een ‘duizend dingen doekje’ is. Wanneer men vroeger in de 17e eeuw iets moest verbinden werd een strook van de doek afgetrokken. Wanneer de Tenugui gezoomd zou zijn had dat niet makkelijk geweest.
Het doek werd toen gebruikt als een modieuze en praktische handdoek in de badhuizen maar over de eeuwen ontwikkelde het gebruik van de doek zich naar een doek voor alledaags gebruik. Steeds nieuwe motieven werden gemaakt en de Tenugui werd meer en meer ook voor andere doeleinden gebruikt zoals:
- Het verpakken van cadeaus
- om iets in te verpakken zoals
- een cadeautje
- fruit om mee te nemen op weg.
- het verpakken van een talisman
- een wijnfles of sake
- Als een schoonmaak doek
- als droogdoek
- Een leuke presentatie bij een feestje!
De Tenugui vertegenwoordigd een stuk Japanse historie van technieken om textiel voor allerlei gebruiksdoeleinden te maken.