Een Matcha theekom is niet zomaar een kom om thee uit te drinken in Japan. Het is een uitgewerkt concept met alle deeltjes ervan op zijn plek, met de juiste afmetingen en het zelfde doel: de beleving van Matcha thee drinken meer te maken dan alleen het drinken van een warme drank. Het verdiepen in het prepareren, het waarderen van de kom (waarbij men hun waardering ook voor de preparatie van de Matcha uitspreekt met de woorden ‘Otenmae chodai itashimasu’) en het drinken van de Matcha thee heeft tot doel om geluk te halen uit de meest simpele dingen. Geluk door besef van je handelingen.
Voor het bereiden van Matcha hierbij een link naar een zeer informatieve site met een duidelijke stap-voor-stap uitleg.
Hieronder korte lijst van de onderdelen van een Matcha kom.
1.Mikomi: Het aanzicht van de theekom
2.Kuchi Zukuri: De mondopening of lip
3.Chakin Zure: Een chakin is het doek wat gebruikt wordt om de theekop te drogen
4.Chasenzure: Een chasen is een bamboe mixer, gebruikt om de thee te mengen met het water. Zie de afbeelding hierboven. Het aangewezen onderdeel van de kom op de tekening van de kom is het deel waar de mixer tegen schuurt wanneer de thee met het water gemengd wordt
5.Chadamari, cha damari: De thee ‘ bron’ waar het laatste beetje thee zich zal verzamelen na het drinken
8.Koudai Waki: De verbinding tussen de voet van de kom en de kom zelf
9. Koudai Uchi: Binnenzijde van de voet. Het venture van de voet
10.Koudai: De voet
11.Koshi: De heup
12.Dou: het komvormige materiaal
Zie voor een complete uitleg over thee, theekopjes en de thee ceremonie een preview van het boek Chado, the way of Tea
Bij Tsurukyoto hebben we prachtige Matcha kommetjes. Hierbij een voorbeeld van een donkerblauwe, bijna zwarte theekom.
Of een knalrode!