Fabricatie methode-Traditionele Ambachten

Een korte video over de vakmanschap benodigd bij het fabriceren van Karakami gemaakt door de firma Maruni in Kyoto.

Shop Karakami

Wat is Kyo-Karakami?

Vertaald vanuit Japans betekent Karakami ‘Chinees Papier’. -China werd in vroeger tijden Kara genoemd in Japan- en –kami– is papier.

Het woord Karakami in Japanse karakters betekend letterlijk Tang-Chinees-papier en zoals de naam al verraadt is hoog kwaliteit papier bedoeld wat vanuit China geïmporteerd werd. Dit gebeurde gedurende de Nara Periode.(710-794)

In die tijd gebruikten hoog geplaatste aristocraten in de Japanse society Karakami in het schrijven van brieven of opstellen van gedichten omdat het papier hun mooie teksten daarop tot hun recht lieten komen.

Gedurende de Heian periode toen de ambacht van het maken van Karakami zich ontwikkelde in Kyoto, de toenmalige hoofdstad van Japan, doordrong het gebruik van Karakami zich in de aristocratische nivo en werd gebruikt voor Fusuma Shoji (papier gebruikt voor de welbekende schuifdeuren) in huizen, ge-ent op de architectonische stijl die ook werd gebuikt in de paleizen van die tijd.

Over eeuwen werd het gebruik van Karakami populair bij de nobelen, Samurai, thee ceremonie deskundigen en in de Edo periode ook bij de zakenmensen. Karakami heeft zich gedurende eeuwen ontwikkeld tot een ambachtelijk traditie gebruikt voor schuifdeuren, behang en binnenhuis architectuur.

Simpel gezegd is Kyo(to)-Karakami een soort hout-print waarbij uitgesneden patronen op een Magnolia-houten blok gebruik worden. Klassieke kleurmaterialen worden hierbij gebruikt Kira (Mica kristallen) en Gofun (zeeschelpen welke tot poeder gemalen zijn)

De houten blokken, gebruikt in het afdrukken op papier, worden zeer lang gebuikt en zelfs gerepareerd wanneer de patronen verweren.

De designs worden handgedrukt door met het gebruik van de handpalm het papier op de benutte patronen te drukken, papier voor papier. 

Sommige blokken welke bijvoorbeeld door de befaamde firma Maruni in Kyoto gebruikt worden zijn van de Tempo periode (1830-1844) en kleur-materialen, gereedschappen en traditie zijn als toegepast werden in die periode.